Bizə yazın

Baku

-°C

USD

-

Araşdırma: Dəniz yosunları miokard infarktı və insult riskini 37% azaldır

Tibb 17 Yanvar 2025, 16:28

3055

 

Charite klinikasının aparıcı alman kardioloqu Volfqanq Heydelberqer "Deutsche Gesundheit Nachrichten" nəşrinə müsahibəsində bildirib ki, dəniz yosunun istifadəsi ürək əzələlərinin səmərəli işləməsinə kömək edir və bununla da miokard infarktı və insult riskini azaldır.

Citypost.az xəbər verir ki, Almaniyanın aparıcı universitetlərinin alimləri tərəfindən aparılan araşdırmalara görə, dəniz yosunu müntəzəm istehlakı miokard infarktı və insult riskini 37% azalda bilər.

Bu, yosunların tərkibində olan yod, kalium və maqneziumun unikal birləşməsindən qaynaqlanır.

Heidelberger qeyd edir: "Həftədə cəmi 100 qram dəniz yosunu ürək əzələlərinin işini əhəmiyyətli dərəcədə yaxşılaşdıra və qan təzyiqini normallaşdıra bilər". 15.000 insanın iştirak etdiyi araşdırmada, həmçinin beş il ərzində dəniz yosunu istehlak edənlərin nəzarət qrupu ilə müqayisədə ümumi ürək-damar xəstəliklərində 42% azalma olduğu müəyyən edilib.

Bununla belə, aşkar faydalı xüsusiyyətlərə baxmayaraq, kardioloq yosunların həddindən artıq istehlakına qarşı xəbərdarlıq edir. Mütəxəssis qeyd edir ki, həddindən artıq miqdarda yod xüsusilə qalxanabənzər vəz xəstəliyindən əziyyət çəkənlər üçün təhlükəli ola bilər. Heidelberger özünüzü həftədə 150-200 qram dəniz yosunu ilə məhdudlaşdırmağı tövsiyə edir.

Yeganə

Ən son xəbərləri bizim Facebook kanalımızda izləyin

Ən son xəbərləri bizim Instagram kanalımızda izləyin

Problemlərinizi bizə bildirin

077 323 55 66

Gəncədə iki nəfər qidadan zəhərlənib 

Gəncə şəhərində zəhərlənmə hadisəsi baş verib.Hadisə şəhər ərazisində qeydə alınıb.1981-ci il təvəllüdlü Zaur Cəfərov və 1990-cı il təvəllüdlü Qədir Kazımov qida zəhərlənməsi diaqnozu ilə xəstəxanaya yerləşdiriliblər.Onlara dərhal tibbi yardım göstərilib. Hazırda hər iki şəxsin vəziyyətinin kafi olduğu bildirilir.İlkin məlumata görə, zəhərlənməyə qəbul etdikləri qida səbəb olub. Faktla bağlı araşdırma aparılır.

21 İyun 2025, 00:20

Bu əlamətlər Parkinson xəstəliyindən xəbər verir

"Zhejiang" Universitetinin alimləri qulaq kiri qoxusunun təhlili əsasında Parkinson xəstəliyinin (PD) erkən skrininq sistemini hazırlayıblar. 

20 İyun 2025, 16:16

Qaraciyəri piylənmədən qoruyan içki

Qəhvə ölçülü şəkildə istehlak edilərsə, qaraciyəri piylənmədən qorumaqda rol oynaya bilər. Məlumdur ki, qaraciyər həyati funksiyaları yerinə yetirir: qanı süzmək, qida maddələrini emal etmək, toksinləri çıxarmaq və maddələr mübadiləsini tənzimləmək üçün məsuliyyət daşıyır. Onun sağlamlığı siroz, hepatit və alkoqolsuz yağlı qaraciyər xəstəliyi (NAFLD) kimi xroniki xəstəliklərin qarşısını almaq üçün çox vacibdir.

19 İyun 2025, 17:00

Tibbi zəlidə yeni antibiotik kəşf edildi

Koreyada tədqiqatçılar Hirudo nipponia adlı dərman zəlisinin tüpürcək vəzilərində unikal antimikrob peptid aşkar ediblər,.

18 İyun 2025, 19:00

Meyvə və tərəvəzlə zəngin pəhriz yuxu keyfiyyətini 16% artırır 

Gündə beş stəkan meyvə və tərəvəz yemək yuxu keyfiyyətini 16% artırır. Çikaqo Tibb Universiteti və Kolumbiya Universitetinin alimləri belə nəticəyə gəliblər.

17 İyun 2025, 16:30

Aclığı söndürən neyron şəbəkəsi aşkar edilib

"Maks Plank" İnstitutunun alimləri siçanlarda aclıq hissini söndürən neyron şəbəkəsini aşkar ediblər – heyvan yemək iyini aldıqdan dərhal sonra. Amma bu mexanizm kök siçanlarda işləmir. CityPost.az xəbər verir ki, tədqiqat "Nature Metabolism" jurnalında dərc olunub.Tədqiqatçılar beynin medial septumunda qoxuları emal etmək üçün ilk düyün olan iybilmə lampası ilə birbaşa əlaqəli olan yeni sinir hüceyrələri qrupu tapdılar. Siçan yeməyin iyini alan kimi neyronlar aktivləşir və toxluq hissi yaradır. Ancaq yeməklə əlaqəli olmayan dad və qoxular öz-özünə bu reaksiyaya səbəb olmur."Bu, çox güman ki, təkamül mexanizmidir,-deyə tədqiqat müəllifi Janis Bulk bildirib. Təbiətdə tez yeyib qaçan siçanın yırtıcıdan xilas olmaq şansı daha yüksəkdir.Amma kök...

13 İyun 2025, 17:44