Bizə yazın

Baku

-°C

USD

-

Meyvə və tərəvəzlə zəngin pəhriz yuxu keyfiyyətini 16% artırır 

Tibb 17 İyun 2025, 16:30

621

Gündə beş stəkan meyvə və tərəvəz yemək yuxu keyfiyyətini 16% artırır. Çikaqo Tibb Universiteti və Kolumbiya Universitetinin alimləri belə nəticəyə gəliblər.

CityPost.az xəbər verir ki, araşdırmanın nəticələri "Sleep Health" jurnalında dərc olunub.

Müəlliflər qeyd edirlər ki, yüksək bitki əsaslı pəhrizlər artıq daha yaxşı yuxu keyfiyyəti ilə əlaqələndirilib. Bununla belə, yeni tədqiqat gündüz pəhrizi ilə həmin gecə obyektiv olaraq ölçülmüş yuxu arasında aydın müvəqqəti əlaqəni göstərən ilk tədqiqatdır.
Alimlər əvvəllər yuxusuzluq diaqnozu qoyulmamış sağlam könüllüləri iştiraka dəvət ediblər. Eksperimentdə iştirak edənlər mobil proqram vasitəsilə qidalanmaları ilə bağlı gündəlik hesabatlar göndərib və yuxularını qiymətləndirmək üçün xüsusi bilərziklər taxıblar.
Xüsusi diqqət gecə oyanışlarının tezliyini və yuxu fazaları arasında keçidləri əks etdirən bir göstərici olan yuxunun parçalanmasına yönəldilmişdir. Məlum olub ki, daha çox meyvə, tərəvəz və sağlam karbohidratlar yeyənlər daha davamlı və dərin yuxuya malikdirlər. Tədqiqatçıların fikrincə, gündə beş stəkan tərəvəz və meyvə istehlak etmək yuxu keyfiyyətini 16% yaxşılaşdırıb.
Çikaqo Universitetinin Yuxu Mərkəzinin həmmüəllifi Esra Tasali, "16% olduqca əhəmiyyətli bir dəyişiklikdir, xüsusən də 24 saat ərzində baş verdiyini nəzərə alsaq".
O vurğuladı ki, pəhrizinizi dəyişdirmək yuxunu yaxşılaşdırmaq üçün təbii və əlverişli bir yol ola bilər ki, bu da ictimai sağlamlığa mühüm təsir göstərir. Alimlər indi bu təsirin arxasında duran səbəb mexanizmlərini araşdırmaq üçün işlərini davam etdirməyi və tədqiqatı daha geniş əhali üçün genişləndirməyi planlaşdırırlar.
Yeganə

Ən son xəbərləri bizim Facebook kanalımızda izləyin

Ən son xəbərləri bizim Instagram kanalımızda izləyin

Problemlərinizi bizə bildirin

077 323 55 66

Gəncədə iki nəfər qidadan zəhərlənib 

Gəncə şəhərində zəhərlənmə hadisəsi baş verib.Hadisə şəhər ərazisində qeydə alınıb.1981-ci il təvəllüdlü Zaur Cəfərov və 1990-cı il təvəllüdlü Qədir Kazımov qida zəhərlənməsi diaqnozu ilə xəstəxanaya yerləşdiriliblər.Onlara dərhal tibbi yardım göstərilib. Hazırda hər iki şəxsin vəziyyətinin kafi olduğu bildirilir.İlkin məlumata görə, zəhərlənməyə qəbul etdikləri qida səbəb olub. Faktla bağlı araşdırma aparılır.

21 İyun 2025, 00:20

Bu əlamətlər Parkinson xəstəliyindən xəbər verir

"Zhejiang" Universitetinin alimləri qulaq kiri qoxusunun təhlili əsasında Parkinson xəstəliyinin (PD) erkən skrininq sistemini hazırlayıblar. 

20 İyun 2025, 16:16

Qaraciyəri piylənmədən qoruyan içki

Qəhvə ölçülü şəkildə istehlak edilərsə, qaraciyəri piylənmədən qorumaqda rol oynaya bilər. Məlumdur ki, qaraciyər həyati funksiyaları yerinə yetirir: qanı süzmək, qida maddələrini emal etmək, toksinləri çıxarmaq və maddələr mübadiləsini tənzimləmək üçün məsuliyyət daşıyır. Onun sağlamlığı siroz, hepatit və alkoqolsuz yağlı qaraciyər xəstəliyi (NAFLD) kimi xroniki xəstəliklərin qarşısını almaq üçün çox vacibdir.

19 İyun 2025, 17:00

Tibbi zəlidə yeni antibiotik kəşf edildi

Koreyada tədqiqatçılar Hirudo nipponia adlı dərman zəlisinin tüpürcək vəzilərində unikal antimikrob peptid aşkar ediblər,.

18 İyun 2025, 19:00

Aclığı söndürən neyron şəbəkəsi aşkar edilib

"Maks Plank" İnstitutunun alimləri siçanlarda aclıq hissini söndürən neyron şəbəkəsini aşkar ediblər – heyvan yemək iyini aldıqdan dərhal sonra. Amma bu mexanizm kök siçanlarda işləmir. CityPost.az xəbər verir ki, tədqiqat "Nature Metabolism" jurnalında dərc olunub.Tədqiqatçılar beynin medial septumunda qoxuları emal etmək üçün ilk düyün olan iybilmə lampası ilə birbaşa əlaqəli olan yeni sinir hüceyrələri qrupu tapdılar. Siçan yeməyin iyini alan kimi neyronlar aktivləşir və toxluq hissi yaradır. Ancaq yeməklə əlaqəli olmayan dad və qoxular öz-özünə bu reaksiyaya səbəb olmur."Bu, çox güman ki, təkamül mexanizmidir,-deyə tədqiqat müəllifi Janis Bulk bildirib. Təbiətdə tez yeyib qaçan siçanın yırtıcıdan xilas olmaq şansı daha yüksəkdir.Amma kök...

13 İyun 2025, 17:44

Bu çərəz qanda pis xolesterol səviyyəsini AZALDIR

Gündəlik badam yemək qanda pis xolesterinin səviyyəsini aşağı salaraq, ürək-damar xəstəliklərinin inkişaf riskini azalda bilər. "Linus Pauling" İnstitutunun və Oreqon Dövlət Universitetinin İctimai Səhiyyə Kollecinin alimləri belə nəticəyə gəliblər. CityPost.az xəbər verir ki, araşdırmanın nəticələri "Nutrition Research" ("NutriRes") jurnalında dərc olunub.Tədqiqatda qarın boşluğunda piylənmə, yüksək qan təzyiqi, yüksək qan şəkəri, aşağı yaxşı xolesterin və yüksək trigliseridlərlə xarakterizə olunan metabolik sindrom diaqnozu qoyulmuş böyüklər iştirak etmişdir. İştirakçılar iki qrupa bölündü: Biri 12 həftə ərzində hər gün təxminən 45 badam (320 kilokaloriyə bərabər) yeyirdi, digəri isə kraker şəklində eyni miqdarda kalori aldı.Cəmi dörd həftədən sonra birinci qrupdakı iştirakçılar E vitamini səviyyəsində artım göstərdilər. Bu,...

13 İyun 2025, 17:30