Bu əlamətlər Parkinson xəstəliyindən xəbər verir
Tibb 20 İyun 2025, 16:16

322
"Zhejiang" Universitetinin alimləri qulaq kiri qoxusunun təhlili əsasında Parkinson xəstəliyinin (PD) erkən skrininq sistemini hazırlayıblar.
CityPost.az xəbər verir ki, tədqiqatın nəticələri "Analytical Chemistry" ("AChemrep") jurnalında dərc olunub.
Əvvəllər elm adamları Parkinson xəstəliyi olan insanlarda uçucu üzvi birləşmələrin (VOCs) sərbəst buraxılması səbəbindən sebum tərkibini, o cümlədən qoxusunu dəyişdirdiyini aşkar etdilər. Bununla belə, dərinin səthindəki sebum nəm, çirkləndiricilər və ultrabənövşəyi işıq kimi ətraf mühitin təsirlərinə məruz qalır ki, bu da analizin dəqiqliyini azaldır. Qulaq kiri, əksinə, daha dərindən əmələ gəlir və eyni sebumdan ibarətdir, lakin xarici amillərdən daha yaxşı qorunur.
Tədqiqatçılar 108 nəfərə Parkinson xəstəliyi diaqnozu qoyulmuş 209 nəfərdən qulaq kiri nümunələri götürüblər. Qaz xromatoqrafiyası və kütləvi spektrometriyadan istifadə edərək, mumun tərkibini təhlil etdilər və xəstələrdə dörd VOC-un tərkibində fərqlər tapdılar. Nəticələr göstərdi ki, etilbenzol, 4-etiltoluen, pentanal və 2-pentadesil-1,3-dioksolan xəstəliyin biomarkerləri kimi xidmət edə bilər.
Ən son xəbərləri bizim Facebook kanalımızda izləyin
Ən son xəbərləri bizim Instagram kanalımızda izləyin

Gəncədə iki nəfər qidadan zəhərlənib
Gəncə şəhərində zəhərlənmə hadisəsi baş verib.Hadisə şəhər ərazisində qeydə alınıb.1981-ci il təvəllüdlü Zaur Cəfərov və 1990-cı il təvəllüdlü Qədir Kazımov qida zəhərlənməsi diaqnozu ilə xəstəxanaya yerləşdiriliblər.Onlara dərhal tibbi yardım göstərilib. Hazırda hər iki şəxsin vəziyyətinin kafi olduğu bildirilir.İlkin məlumata görə, zəhərlənməyə qəbul etdikləri qida səbəb olub. Faktla bağlı araşdırma aparılır.
21 İyun 2025, 00:20

Qaraciyəri piylənmədən qoruyan içki
Qəhvə ölçülü şəkildə istehlak edilərsə, qaraciyəri piylənmədən qorumaqda rol oynaya bilər. Məlumdur ki, qaraciyər həyati funksiyaları yerinə yetirir: qanı süzmək, qida maddələrini emal etmək, toksinləri çıxarmaq və maddələr mübadiləsini tənzimləmək üçün məsuliyyət daşıyır. Onun sağlamlığı siroz, hepatit və alkoqolsuz yağlı qaraciyər xəstəliyi (NAFLD) kimi xroniki xəstəliklərin qarşısını almaq üçün çox vacibdir.
19 İyun 2025, 17:00

Tibbi zəlidə yeni antibiotik kəşf edildi
Koreyada tədqiqatçılar Hirudo nipponia adlı dərman zəlisinin tüpürcək vəzilərində unikal antimikrob peptid aşkar ediblər,.
18 İyun 2025, 19:00

Meyvə və tərəvəzlə zəngin pəhriz yuxu keyfiyyətini 16% artırır
Gündə beş stəkan meyvə və tərəvəz yemək yuxu keyfiyyətini 16% artırır. Çikaqo Tibb Universiteti və Kolumbiya Universitetinin alimləri belə nəticəyə gəliblər.
17 İyun 2025, 16:30

Aclığı söndürən neyron şəbəkəsi aşkar edilib
"Maks Plank" İnstitutunun alimləri siçanlarda aclıq hissini söndürən neyron şəbəkəsini aşkar ediblər – heyvan yemək iyini aldıqdan dərhal sonra. Amma bu mexanizm kök siçanlarda işləmir. CityPost.az xəbər verir ki, tədqiqat "Nature Metabolism" jurnalında dərc olunub.Tədqiqatçılar beynin medial septumunda qoxuları emal etmək üçün ilk düyün olan iybilmə lampası ilə birbaşa əlaqəli olan yeni sinir hüceyrələri qrupu tapdılar. Siçan yeməyin iyini alan kimi neyronlar aktivləşir və toxluq hissi yaradır. Ancaq yeməklə əlaqəli olmayan dad və qoxular öz-özünə bu reaksiyaya səbəb olmur."Bu, çox güman ki, təkamül mexanizmidir,-deyə tədqiqat müəllifi Janis Bulk bildirib. Təbiətdə tez yeyib qaçan siçanın yırtıcıdan xilas olmaq şansı daha yüksəkdir.Amma kök...
13 İyun 2025, 17:44

Bu çərəz qanda pis xolesterol səviyyəsini AZALDIR
Gündəlik badam yemək qanda pis xolesterinin səviyyəsini aşağı salaraq, ürək-damar xəstəliklərinin inkişaf riskini azalda bilər. "Linus Pauling" İnstitutunun və Oreqon Dövlət Universitetinin İctimai Səhiyyə Kollecinin alimləri belə nəticəyə gəliblər. CityPost.az xəbər verir ki, araşdırmanın nəticələri "Nutrition Research" ("NutriRes") jurnalında dərc olunub.Tədqiqatda qarın boşluğunda piylənmə, yüksək qan təzyiqi, yüksək qan şəkəri, aşağı yaxşı xolesterin və yüksək trigliseridlərlə xarakterizə olunan metabolik sindrom diaqnozu qoyulmuş böyüklər iştirak etmişdir. İştirakçılar iki qrupa bölündü: Biri 12 həftə ərzində hər gün təxminən 45 badam (320 kilokaloriyə bərabər) yeyirdi, digəri isə kraker şəklində eyni miqdarda kalori aldı.Cəmi dörd həftədən sonra birinci qrupdakı iştirakçılar E vitamini səviyyəsində artım göstərdilər. Bu,...
13 İyun 2025, 17:30