Bizə yazın

Baku

-°C

USD

-

Qan qrupuna görə xəstəlik riskləri açıqlanıb

Tibb 24 Noyabr 2024, 16:22

1094

Hematologiyanın inkişaf tarixi bir əsrdən çox əvvələ gedib çıxıb və onun əsas məqamı 1900-cü ildə Avstriya həkimi Karl Landsteyner tərəfindən qan qruplarının kəşfi olub.

“Report” “PlanetToday” nəşrinə istinadən xəbər verir ki, bu elmi nailiyyət tibb və transfuziologiyaya yanaşmanı həmişəlik dəyişib.

Hal-hazırda elm adamları 35 müxtəlif qan qruplarını 300-dən çox birləşmə variantı ilə müəyyən ediblər. Tədqiqatçılar müxtəlif qan qruplarının yaranmasının bəşəriyyətin müxtəlif həyat şəraitinə və həyat tərzinə təkamül yolu ilə uyğunlaşmasının nəticəsi olduğunu irəli sürüblər.

Qan qrupları ilə qədim insanların həyat tərzi arasında maraqlı bir əlaqə mövcuddur. Birinci qrup ovçu-yığıcılara xas olub, ikinci qrup əkinçilər arasında yayılıb, üçüncü qrup isə Orta Asiyanın köçəri xalqları arasında üstünlük təşkil edib.

Dördüncü qan qrupunun mənşəyi müasir elm üçün sirr olaraq qalır. Hər bir qan qrupu müəyyən sağlamlıq xüsusiyyətləri ilə əlaqələndirilir. Birinci qrupun sahibləri allergik reaksiyalara daha çox meyllidirlər, lakin uzunömürlü olurlar. İkinci qrupda olan insanların xərçəngə tutulma riski az olsa da, qaraciyər problemləri olur.

Üçüncü qan qrupu olan insanlarda koronavirus infeksiyasına qarşı həssaslıq daha azdır, lakin onlar xroniki yorğunluqdan əziyyət çəkirlər. Dördüncü qrupun sahiblərində infarkt halları çox vaxt ölümə gətirib çıxarmır, lakin dayaq-hərəkət sistemi və ateroskleroz xəstəliklərinin inkişaf riski yüksək olur.

Həkim Alekasndr Myasnikov qeyd edir ki, hər qan qrupu özündə mühüm genetik məlumatları ehtiva edir və müəyyən xəstəliklərə meyl göstərə bilər. Məsələn, birinci qrupa daha çox mədə xorası, ikinci qrupa mədə xərçəngi, üçüncü və dördüncü qrupa isə mədəaltı vəzi xəstəlikləri diaqnozu qoyulur.

Ən son xəbərləri bizim Facebook kanalımızda izləyin

Ən son xəbərləri bizim Instagram kanalımızda izləyin

Problemlərinizi bizə bildirin

077 323 55 66

Bu qidalar xolesterola səbəb olur

Məlumdur ki, yüksək xolesterol ürək xəstəliyi və insult riskini əhəmiyyətli dərəcədə artırır. Mütəxəssislər xolesterolu artıran qidalardan uzaq durmağı tövsiyə edirlər. 

02 May 2025, 23:22

Maqnezium bədən üçün niyə vacibdir?

Əsəbilik, əhval dəyişikliyi və apatiya bədəndə maqnezium çatışmazlığının əlamətləridir. Maqnezium funksiyanı aşkar etmək asan deyil, belə ki, bu element bədənə daxil olan kimi bütün maddələrə ödənilir.CityPost.az bu barədə xarici mediaya istinadən xəbər verir.Maqnezium çatışmazlığı, bədəndə kifayət qədər maqnezium olmadıqda əzələ spazmaları, ürək ritmi pozuntuları, yorğunluq, baş ağrıları və həzm problemləri kimi simptomlara səbəb olur. Bundan başqa, uzunmüddətli maqnezium çatışmazlığı tip 2 diabet, osteoporoz və digər sağlamlıq problemlərinin yaranma riskini artırır.Maqneziumla zəngin qidalar arasında pazı, ispanaq, fındıq, badam, kaju, somon balığı, balqabaq tumu və tam taxıllar yer alır. Bu qidaların gündəlik rasiona daxil edilməsi maqnezium səviyyəsinin normallaşmasına kömək edir.Yeganə...

24 Aprel 2025, 17:30

Görmə qabiliyyətini bərpa edən dərman hazırlanır

"KAIST" Universitetinin tədqiqatçıları tor qişanın zədələnməsini bərpa edən və görmə qabiliyyətini daimi olaraq bərpa edən ilk müalicəni hazırlayıblar.CityPost.az xəbər verir ki, klinik sınaqların 2028-ci ildə başlanması planlaşdırılır.Nəticələr görmə qabiliyyətini daimi bərpa edən ilk müalicə kimi qeydə alınıb.Araşdırmanı aparan prof. Jin Woo Kim və komandası optik sinirlərin bərpasına imkan verən müalicəyə davamlı retinal xəstəliklərdə mühüm rol oynayan bir proteini (PROX1) bloklayıblar.Araşdırmalara görə, PROX1 zülalı tor qişanın təmirini əngəlləyən əsas amillərdən biridir. Normalda sinir hüceyrələrinin inkişafında rol oynayan bu zülal zədələnmiş retinal nahiyədə toplanır və bərpasını dayandırır.Alimlər bu zülalın balıqda görünmədiyini və buna görə də balıqların göz qişasının təmirində daha müvəffəqiyyətli olduğunu ortaya...

22 Aprel 2025, 17:47

Bu qidaları yeməyin: Stressə səbəb olur...

Alkoqol, qızardılmış qidalar, kofein, zərif karbohidratlar, şəkər və duzda olan maddələr kortizol kimi stress hormonlarının istehsalını stimullaşdıra bilər.

18 Aprel 2025, 17:00

Həddindən artıq duz istehlakı piylənmə riskini artırır

Avropa Obezitenin Tədqiqi Assosiasiyasının apardığı yeni araşdırmaya görə, gündəlik həyatda tez-tez istehlak edilən qidalardan yüksək miqdarda natrium, xüsusilə də qadınlarda ümumi və qarın bölgəsində piylənmə riskini əhəmiyyətli dərəcədə artırır.

18 Aprel 2025, 16:00

Başımız niyə ağrıyır?   —  Həkim səbəblərini və çarəsini açıqladı 

Düzgün diaqnoz, müalicənin yarısıdır.Bir çox insanlar baş ağrısından şikayətlənirlər, bu da müxtəlif səbəblərdən ola bilər. Həm fiziki, həm də emosional faktorlar baş ağrısına səbəb ola bilər. Stress, yuxusuzluq, qidalanmamaq və ya uzun müddət komputer ekranına baxmaq kimi bəzi hallar baş ağrılarına səbəb ola bilər. Əgər başımız  ağrıyırsa,nə edə bilərik?Bu dəfə təqdim etdiyimiz mövzu baş ağrıları barəsindədir. Citypost.az   bu suala aydınlıq gətirib.Mövzu ilə bağlı saytımıza açıqlama verən Avropa Nevrologiya Akademiyasının üzvü Nevroloq Qalib Əsədov bildirib ki, əsəbi gərginlik zamanı baş ağrıları gicgahlardan başın sıxılması, baş dərisinin ağrıması, gicgahlarda sıxıntı şəklində ağrıların olması və s. kimi hallarda ağrıkəsici dərman sizə təsir etməyəcək. Bunlar...

11 Aprel 2025, 14:59